Home Office otthonodban

Stílusos iroda otthonra


Így alakítsd ki otthoni munkahelyed!

 

Ezekben a hetekben egyre többen kényszerülünk otthoni munkavégzésre. Érdemes hát belevágni egy otthon kialakított, kényelmes és praktikus home office munkahely – magyarosan mondva otthoni kis munkaállomás kialakításába. Mégis hogyan fogjunk neki? Mire figyeljünk? Milyen elemek szükségesek az igényeinket kielégítő home office sarok kialakításához? Ebből a cikkből most inspirálódhattok a témában!


Egy nyugodt sarok

A legfontosabb a lakáson belül a tökéletes hely megtalálása. Ez legyen világos, lehetőleg egy nyugodt, a lakás többi részétől elszeparált rész, sarok. A központi elem természetesen az asztal lesz. Persze ennek nem kell feltétlenül íróasztalnak lennie, hiszen ezek általában nagyobb, robusztusabb darabok és nem mindenkinek van helye ezek elhelyezésére. A legpraktikusabb és legkényelmesebb megoldás persze egy tárolókkal jól felszerelt íróasztal, munkaasztal felállítása, de kisebb lakásokban, hely hiányában gondolkodhatunk akár egy pici fésülködőasztal vagy lehajtható asztal használatában is.

Polcok a falon

A tárolásra használjuk ki a falakat. Modern polcok, rendezők, mappák használatával. Rendkívül hasznosak és praktikusak a fali rácsok használata. A számtalan kis tárolórekesznek, polcnak köszönhetően könnyen átláthatjuk a munkához szükséges papírjainkat. Másrészt így mindig kéznél lesznek azok a munkához szükséges papírok, eszközök, amikre éppen szükségünk van. A dolgozósaroknak igazi hangulatot is varázsló fémhálós tárolók, rendszerezők vagy a textilből, gyékényből készült tárolók közül egyaránt választhatunk.
Székmustra

Hacsak nem vagyunk abban a helyzetben, hogy külön dolgozószobát tudunk beüzemelni otthonunkban, akkor felejtsük el a hagyományos, robusztus nagy helyet elfoglaló forgószékeket. Válasszunk helyette inkább, kisebb, elegánsabb, nem forgólábas széket. Tökéletes választás lehet a mostanában divatos skandináv stílusú konyhaszék is erre a célra. A nappaliban, hálóban kialakított munkasarok kialakításánál fontos cél, hogy ne nyomja agyon a munkaállomás a szoba hangulatát. Az a legjobb, ha a munkaállomás beleolvad a szoba eredeti funkciójába. Ehhez fontos, hogy a szobában egyébként is használt színeket használjuk. A cél érdekében a kisebb, modernebb és praktikus bútorok kiválasztására kell tehát törekednünk. 

Időgazdálkodás és tárolás


Az otthoni munkaállomás fontos részét képzik a tárolók és kosarak. Munkatípustól függően, de többnyire mindannyian halmozunk fel a munka során magunk körül könyveket, papírokat, dokumentációkat. Ezek tárolására a lakás stílusához igazodva keressünk különféle tároló kapacitásokat. Az újrahasznosítás jegyében felhasználhatunk a boltban szerzett kartonokat, esztétikus műanyag vagy fém tárolókat, trendi kosarakat is. A cél, hogy ésszel rendszerezzük a dolgainkat.
Természetesen ne feledkezzünk el az időről sem. Helyezzünk el a dolgozósarok közelében egy faliórát, vagy tegyünk az asztalra egy helyes asztali órát, akár digitálisat is – ami mutatja nekünk az idő múlását!

Spot on – Lámpák a munkaállomáson

Végül, de nem utolsósorban fontos, hogy az otthoni munkasarkunk jól meg legyen világítva. Egy szép, kicsi asztali lámpa hagyományos vagy led izzóval kiegészítve még az esti órákban is biztosítja számunkra a fényt.

Kávé- és teaszünet

Remélhetőleg otthon is biztosítjuk magunknak a munka közbeni rövid szüneteket, a pihenést. Egy kávé, egy tea erejéig még otthon is próbáljunk elszakadni a munkától.