Hygge - a dán boldogságrecept

Hygge egy életérzés, egy életmód kifejeződése, amit a dánok fejlesztettek ki és ők maguk ezt követik.. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a hygge a dánok boldogságreceptje.  A hétfő reggeleket többnyire senki sem szereti.  Az interneten már kora reggel fájdalmasan vicces mém-sorozatok terjednek a hét első napjának kifigurázásáról. Sokan már ekkor elkezdenek visszaszámlálni a hétvégére. Számoljuk a napokat, az órákat egészen péntek délutánig. Néha úgy tűnik, hogy az egész élet nem más, mint várakozás a különleges pillanatokra! Álljunk meg! Lassítsunk le! Nézzünk néha fel! Próbáljuk megragadni a pillanatot. Úgy, mint a dánok. Nekik ez már sikerült! Nem hiába ők a legboldogabb nemzet a világon. Meg is teremtették saját életfilozófiájukat – Hygge néven.   

Hygge
A Hygge szót magyarul egyetlen szóval képtelenség leírni. Körülírásával persze többen próbálkoztak már. A legeredetibb magyarázatai talán a meghittség művészete vagy a lélek otthonossága kifejezések lennének. Az egyszerűségre törekedve azt is mondhatjuk, hogy a Hygge nem más, mint egy élmény, egy hangulat, együttlét a szeretteinkkel…. A Hygge maga megfoghatatlan – ez a körülöttünk  lévő, általunk teremtett atmoszféra, amiben mi magunk kiteljesedhetünk. Az a létforma, amit mi magunknak választunk, amiben mi magunk boldogok lehetünk. Boldogok úgy, ahogy az nekünk jól esik. A boldogság mindenkinek mást jelent. Valakinek egy pohár forró tea elszürcsölését a fotelban, valakinek a családjával töltött rohanásmentes időt, valakinek az izgalmas könyv olvasását. Mindenkinek mást. Hiszen különbözőek vagyunk.


Hygge – a szemléleten múlik minden

A kritikusok szerint persze a dánoknak könnyű, hiszen a magasabb életszínvonaluk miatt kevesebb problémával kell szembenézniük. A dolgok persze nemcsak ezen múlnak. A lényeg: a szemléleten, a dolgok megközelítésén van. Erre éreztek rá rendkívül hatékonyan a skandináv országok.
Mindenben lehet találni valami szépet, minden pillanatnak megvan a maga varázsa. Igen, még a hétfő reggeleknek is. Gondoljunk mindig arra, hogy egy új hét kezdődik – új élményekkel, új gondolatokkal, új meglepetésekkel…. A Hygge filozófiája az, hogy próbáljunk mindig pozitívan hozzáállni az élethez. Ragadjuk meg a varázslatos pillanatokat - még a látszólag közönséges hétköznapokban is! Élvezzük a szeretteinkkel együtt töltött időt, élvezzük az életet!
Az élet maga a skandinávoknál a boldogságra fókuszál. Ezt a pozitív életérzést próbálja visszaadni maga a kifejezés is –a HYGGE.

Egy kis Hygge terápia….


Mégis hogyan ültessük át a gyakorlatba ezt az új életérzést? Nem kell semmilyen bonyolult szisztémákra gondolnunk. A Hygge életérzés könnyen megtanulható. Nem ördöngösség ennek megteremtése, bár a tökéletességhez sok gyakorlásra lesz szükségünk.
Kezdjük rögtön az étkezéseink újragondolásával. A vacsorát ne csak az elfogyasztásánál élvezzük – hanem már az elkészítésénél is találjuk meg az élvezetes pillanatokat! Kutakodjunk a neten, keressünk új és izgalmas recepteket. Csábítsuk be a konyhába a család többi tagját is! Öntsünk egy pohár bort magunknak és kapcsoljuk be a kedvenc zenénket. És már indulhat is a főzőcskézés. A lényeg, hogy ne kötelességnek érezzük a főzést, hanem gondoljunk arra, hogy most valami újat, valami fantasztikusat alkotunk!
Ne rohanjunk sehova! Hagyjunk időt magunkra. Családanyáknak különösen fontos egy kis „énidő” biztosítása. Egy séta, egy forró ital elfogyasztása. . Élvezzük a csendet, a nyugalmat, az ízeket!


A Hygge atmoszféra megteremtése…..Teremtsünk idillikus hangulatot gyertyákkal, lámpásokkal. A fényeknek meghatározó szerepük van. A tompa fények például megnyugtatnak. A gyertya meghittséggel, illata pedig boldogsággal tölti ki lelkünket. Próbáljuk ki a kicsi lámpafüzéreket is  - garantáltan jókedvre derítenek még egy szürke, borongós őszi délutánon is!
A közvetlen környezetünket is tegyük barátságossá, meghitté…. Ehhez nem is kell más, mint egy meleg takaró, pár szőrös kiegészítő és egy halom párna…Teremtsünk nyugodt és kellemes perceket otthonunkba. Csak úgy. Az érzés, a pillanat kedvéért. Nem kell ünnepnapnak lenni, hogy koccintsunk egy pohár finom borral. Készítsünk finom nasikat a délutáni sziesztára. Egy sajtválogatás, pár édes sütemény, alma, narancs…ahogy tetszik….
Ha egyetlen mondatban próbáljuk összefoglalni a lényeget, a Hygge nem más mint képesnek lenni arra, hogy élvezzük az életet, a körülöttünk lévő dolgokat. Mindig a pillanatot kell megragadni, amiben jól tudjuk érezni magunkat, amiben boldogok tudunk lenni…..