Dekorációs tippek teraszra, balkonra

Terasz és erkély tervezése: dekorációs tippek egy saját otthoni óázis kialakításához.


Szeretjük a nyarat és mindazt a kellemes és klassz dolgot, amit ez az évszak tartogat számunkra. A napsugarak lágy simogatását bőrünkön, a meghosszabodott napokat és a sok-sok levegőn töltött időt. Használjuk is ki a jó időt. Töltsük szabadban a napjainkat. Ehhez persze nem kell elhagyni otthonunkat. Ha van teraszunk, erkélyünk vagy balkonunk – alakítsuk át egy olyan kellemes és kényelmes hellyé, ahol akár az egész napunkat el tudjuk tölteni.


Méretek és tájolás
Tegyük át életünk színhelyét nyáron a teraszra. határozzuk meg első körben azokat a funkcionális dolgokat, amire használni szeretnénk a teraszt. Ez persze sok mindentől függ – például a terasz, erkély méretétől és tájolásától. Ha déli tájolású a teraszunk – mindenképpen figyelnünk kell az árnyékolás biztosítására, mert a délutáni órákban akár szaunává is válhat a teraszunk – legalábbis a legmelegebb nyári napokban. Az árnyékolás kérdése tehát nagyon fontos feladat a teraszunk kialakítása során. A teraszunk mérete leginkább a lehetőségeink méreteit szabja meg. Más-más opciókat kínál egy családi ház nagyobb méretű terasza és mást egy társasház kisebb erkélye, balkonja. Természetesen mindkettő optimális megtervezésével remek lehetőségeket és kellemes környezetet tudunk kialakítani.


Bútorok és kiegészítők

Második fontos lépés a terasz/erkély lehetőségekhez mért optimális berendezése. A kerti bútorok kiválasztásánál különösen fontos, hogy illeszkedjenek a berendezett terület méreteihez. A kicsi erkélyeket semmiképpen „ne nyomjunk agyon” egy nagyobb méretű rattan kerti ülőgarnitúrával. A kisebb helyekre – a fából, vagy rattanból készült – kisebb helyigényű, kecsesebb ülőalkalmatosságok lesznek praktikusabb és kényelmesebb megoldások. A kicsi erkélyekre ideális lehet még a raklapokból összeállított hygge hangulatú berendezés is.
A már említett rattan sarokkanapék mindenképpen igénylik a nagyobb területet. Ezek teraszokra való beállítása alapban meghatározza a hely hangulatát. A rattan bútorok kiválasztásánál érdemes átgondolni a lehetőségeinket. A méret és a típus kiválasztása mellett fontos arra is gondolnunk, hogy hogyan tudjuk a téli védelmét biztosítani a bútornak. Hiszen ezek a téli időszakban hamar tönkre mennek. A hideget, a fagyot nem bírják. Legoptimálisabb megoldásként garázsban, pincében letakarva érdemes átviszelniük a téli időszakot. Amennyiben erre nincs lehetőség – mindenképpen takarjuk le őket télre egy speciális védőfóliára.

Műanyag vagy fa bútor? 

A bútorok kiválasztásánál természetesen a pénztárcánk diktál. A műanyag rattan bútorok között már találunk kifejezetten olcsó kategóriás termékeket is. Ezek minősége, élettartalma azonban sokszor csalódást okoz a vevőknek. Biztosabb és hosszantartóbb megoldás, ha a természetes anyagokat részesítjük előnybe. A fa és természetes rattan bútorokkal garantáltan hosszabb távra tervezhetünk. A hagyományos gyékény megoldások mellett egyre inkább kedveltté válnak a bambuszból készült kerti bútorok is. Ez utóbbiak a rusztikus és a modern közötti átmenetet jelenthetik a bizonytalan vevők számra. A bambuszból készült kerti bútorok rendkívül ellenállóak, nem igényelnek különösebb gondoskodást – stílusukat nézve pedig az elegáns és a bohó feeling miatt nagyon jól beilleszthetőek többféle stílusú otthonba is.
A természetes anyagokból készült bútorok nagy előnye még a sokrétűbb és változatos felhasználás. Rendkívül jól kombinálhatóak más kiegészítőkkel. Kerti párnákkal, új huzatokkal nagyon sok a variálási lehetőség. A fa bútorokat pedig akár évente át tudjuk festeni – ezzel új színt hozva a térbe.


Kicsi teraszok, erkélyek – egyedi és stílusos megoldással!

Az elmúlt években – főleg a nagyvárosok kisebb teraszain hódít a „csináld magad” terasz berendezés. A lelkes városlakók nagyon klassz, kreatív és praktikus megoldásokat alkotnak raklapokból és párnákból - akár miniatűr teraszokra is. Kis költségvetésből – remek megoldások születnek. Ez elsősorban a fiatalos, bohém stílusú otthonok kicsi balkonjaira szánt megoldás. Egy nagy adag kreativitással és fantáziával így is kényelmes és hangulatos helyeket lehet teremteni. A kiegészítők itt is fontos szerepet játszanak. A lámpák, lámpások, a zöld növények hangulatot és színt visznek a pici terekbe is.


Egyedi arculat

Kiválasztottuk már a bútorokat, megoldottuk az árnyékolást. Nincs más hátra, mint egyedivé tenni – saját arculatunkra formálni a helyet. Ekkor lesz igazán kényelmes, és otthonos, ahol szívesen töltjük a meleg tavaszi és nyári napokat. Hogyan kezdjünk ehhez a feladathoz?
Igazán harmonikus megoldást akkor érhetünk el, ha a lakásban uralkodó stílust próbáljuk kint is érvényesíteni. Ha például modern, minimalista stílusban van a lakásunk berendezve érdemes a modern, műanyag rattan bútorok között válogatni. Itt is keressük meg az elegánsabb, stílusosabb  bútorokat. A robusztos típusok kevés teraszon mutatnak jól… A rusztikus, romantikus, elegáns és a skandináv stílusú otthonok teraszaihoz, erkélyeihez viszont jóval inkább passzolnak a fa, gyékény és bambusz bútoros teraszmegoldások. Az egyéni arculathoz hozzájárulnak a kerti bútorok mellett a kiegészítők: a textilek, a növények, a lámpák, a különféle dekorációs elemek. Nagyon fontos, hogy ezek használatában is igazodjunk a kiválasztott stílushoz! A társasházak pici erkélyeit igazi zöld oázissá – egy talpalatnyi zöld felületté tudjuk alakítani pár jól kiválasztott kaspós növény segítségével.


Shabby Chic a teraszon

A vidéki stílus bájos kopottas dekorációja most igazán reneszánszát éli. Pár éve még nem is gondoltuk volna, hogy a régi kopott kaspóink, cserepeink vagy akár a nagyi réges-régi locsolókannája mekkora érték lesz mára!  
A Shabby chic – a kopott elegáns stílusa régi, újrahasznosított fát, rozsdás vasat rengeteg kopott felületet és pasztell színeket használ. A harmóniát és az eleganciát a virágminták és a csíkos elemek biztosítják. Varázslatos shabby dekorációkt a dán GreenGate és Ib Laursen, valamint a szlovén Isabelle Rose termékei között találhatunk.