Vintage stílus a lakberendezésben

Tippek és trükkök a vintage stílusú otthon kialakításához
A vintage stílusú otthon berendezése egy hosszú folyamat. Kifinomult látásmódra, kiváló stílusérzékre és rengeteg türelemre van szükség hozzá. Többnyire hónapokig, akár évekig tartó kutatómunka – mire megtalálja valaki a lakásába megálmodott darabokat a használtbútor piacon, árveréseken, vagy akár a neten – mert mostanában már ott is nagy kincsekre lehet lelni…


Milyen a vintage stílusú otthon?
A vintage bútorok közé sorolhatjuk a régi art deco stílusú, elegáns bútordarabokat, régi parasztházakból származó míves szekrényeket, polcokat, vagy akár a 70-es évekből származó retró bútorokat is. Fontos leszögezni, hogy a vintage nem retró, és a retró nem vintage…. Hogy mit is jelent ez pontosan? Attól, hogy megörököltünk pár bútort a nagymamától és azt berakjuk a lakásunkba, attól még nem lesz vintage stílusú az otthonunk! Magát a vintage stílust, a vintage hangulatot a jól megválasztott régi bútor és egy hozzá harmóniában és stílusban is illő új bútor, vagy kiegészítő tökéletes összhangja, egyensúlya biztosítja. A régi és az új keveredése teremti meg azt az egyediséget, amit vintage hangulatnak nevezünk… 

A lényeg az összhangban van
A vintage stílus lényege tehát az összhangban és a megfelelő arányokban fogható meg. A bútorok maguk többnyire egyszínűek, vagy legalábbis színben közel állnak egymáshoz. Gyakoriak a fehér és a pasztell árnyalatok. Az élénkebb színek inkább a kiegészítőkön, a lakástextileken jelennek meg. Itt ügyelve természetesen a kiegyensúlyozottságra, a harmóniára. Anyagokban a természetes anyagok használata jellemző. A meleg színű fa, a pasztell árnyalatok, a kosarak, a cserepek és szőrme – mind-mind tipikus elemei a vintage lakberendezésnek.
Vintage hangulatot nemcsak bútorokkal – hanem a padlónk kiválasztásával és a falak dekorálásával is erősíthetjük. A modern, laminált padlót felejtsük el, ha vintage stílusban gondolkodunk. Egy szép hajópadló, nagy méretű egyszínű járólapok már jól megalapozhatják a vintage hangulatot. Ezek híján használhatunk stílusos rongyszőnyeget, subát vagy keleti szőttest is.  A falakat díszíthetjük régi fényképekkel, akvarellekkel, grafikákkal. A beltérben stílusosan elhelyezett gerendák, egy-egy régi, szépen antikolt stílusú ajtólap vagy ablakkeret, antikolt deszka is tökéletes kiegészítője lehet a vintage otthonnak. 

Miért különleges a vintage stílus?
A stílus nem írható le egyetlen stílusirányzat jellemzőivel, hiszen lényege éppen a sokféle stílus – régi és új – stílusos és harmonikus összhangjában tudjuk megragadni… Egy szép  vintage stílusú lakás kialakításához óriási kreativitásra, kísérletező kedvre és nagyon jó stílusérzékre van szükség. Olyan képességeknek is birtokában kell lenni, amely meglátja egy régi, már használhatatlannak vélt tárgyban az újat.
Az újrahasznosítás alaptevékenység a vintage rajongók között. Egy régi komód, polc vagy szék felújítása – nemcsak időtöltésnek kitűnő, hanem a végeredmény a szívet és a lelket is táplálja. A már hazánkban is kapható Annie Sloan krétafestékekkel ma már amatőr vintage stílus rajongók is nekiveselkedhetnek egy-egy bútor felújításának, átfestésének. Antikolással és dekupázstechnikával is nagyon szép felújításokat tudunk kivitelezni. Ezek a technikák pedig még akkor is kitűnőek, ha nem találjuk meg a kívánt antik darabot és azt újonnan vesszük meg, és egy kis csalással azt antikoljuk be vintage hatásúvá…

Tippek és trükkök a vintage stílusú belső tér kialakításához
Régi bőröndök
 – A nagyszülőktől megörökölt, vagy a bolhapiacon beszerzett ütött-kopott bőrönd (nem műanyag!) tökéletes dekorációs elem, vagy akár praktikus kis bútordarabja lehet otthonunknak. Hálószobába használható éjjeliszekrényként, nappaliban dekorációs elemként vagy akár az eredeti tárolófunkcióját kihasználva – a szezonális dolgok tárolására. Helyezzünk rá könyveket, gyertyákat vagy más vintage dekorációkat és a hangulat garantáltan megalapozott.

Üveg dekorációk
 – Üvegvázák, üvegbúrák – akár fényekkel, modern led füzérekkel való kombinálása csodás vintage dekorációt alkotnak.

Régi ablak- és ajtókeretek 
– Tökéletes dekorációs elemei a vintage lakberendezésnek. A falra felakasztva, vagy a falhoz rögzítve magukban is megteremtik a vintage hangulatot. Az ablakkeretek fényfüzérrel való feldíszítésével vagy fényképekkel való kombinálásával pedig egy  új dekorációs elemet nyerünk otthonunkba.

Régi deszkák
: A bútorok mellett tökéletes vintage hangulatot biztosítanak a patinás régi deszkák, régi ajtólap darabok, vagy akár egy ablak zsalu elem is. Fehérre festve, antikolva egyszerű dekorációs háttérként, polcként vagy asztallap elemként is újrahasznosíthatók.

Faládák, tárolók
 – Régi, múlt századbeli fából készült kisebb-nagyobb tárolók – lefestve, lakkozva  nemcsak dekorációként, hanem hasznos újraértelmezett tároló funkcióban is használhatóak.
 
A vintage stílusú otthon kialakítása hosszú folyamat, amit szívvel és lélekkel lehet igazán jól véghezvinni. Sok-sok idő és sok-sok munka mire az ember megtalálja azokat a darabokat, amelyek kitöltik otthonát a régi idők bájával. A rusztikus és antik bútorok és tárgyak varázst kölcsönöznek a háznak és egy olyan otthonos hangulatot teremtenek, amely egyszerre elegáns és hangulatos is.