Miért annyira sikeres a skandináv lakberendezési stílus?

A skandináv stílus egyre inkább begyűrűzik hazánk belsőépítészeti trendjeibe is. Egyszerűsége, minimalista, modern és rugalmas stílusjegyei tökéletesen illeszkednek a városlakók felgyorsult életviteléhez.
      

Kezdetek


A skandináv design kialakulása még a múlt század elejére datálódik. A Bauhaus stílussal párhuzamosan, sokszor azzal karöltve fejlődött, haladt előre. A tervezők álláspontja az volt, hogy az egyszerű, jól elkészített termékek jobbá tehetik az életet. A kevesebb több elvét követve a minőségre, a formára és a funkcióra tették a hangsúlyt.  A fő mottó: „A forma követi a funkciót” lett. Az öncélúságot elvetve, az emberi igényeket, kényelmet tartották mindig szem előtt.

 


Inspirációk
 
A skandináv stílus alapját a természetben, a természetességben és a fenntarthatóságban kell keresnünk. A skandináv régiót - folyók, fjordok, tavak és óriási erdők övezik. A természetes anyagok használata számukra kézenfekvő dolog. A fa, a gyapjú, a szőrme, mint alapanyag hangulatos és egyben hívogató is. Színben a világos – főleg fehér és pasztell színek használatát is főleg a skandinávok életmódjához kapcsolhatjuk. Mivel fent északon a telek hosszabbak és sötétebbek – a cél a lakások világossá tétele volt. A mesterséges fény óriási szerepet játszik az otthonos milliő kialakításában. A lámpák és gyertyák, mint harmonikus fényforrások szintén a kellemes hangulatot biztosítják. A gyertyafogyasztás terén a skandináv népek dobogós helyen állnak.


Egyszerűen skandináv!
 
A skandináv életmód egyszerre közvetít szabadságot és könnyedséget. Mind a bútorok, mind a lakberendezési kiegészítők, de még a térelrendezés módjában is. Ha belépünk egy skandináv stílusban berendezett helyiségbe – az első benyomásunk ez lesz: világos, tiszta és rendezett. Zsúfoltságnak nyoma sincs. A bútorok és a dekorációk lazán és a szoba középpontjában – a falaktól távolabb helyezkednek el. A cél a depressziós hangulat megakadályozása, a bezártság élményének csökkentése. Ezzel is a szabadság érzését hangsúlyozzák.

Skandináv design 
A skandináv design egyik fő pillére, hogy a forma rendkívül jól kiegészíti a funkciót. Egyszerű és természetes vonalak, alapanyagok – hivalkodás nélküli funkcionalitás és kényelem. Ezek a döntő szempontok a tervezésben. A természetes anyagokból készült skandináv bútorok egyik legszebb példája Arne Jacobsen tojásformára hajazó karosszéke – ami mára már igazi klasszikussá vált. Alvar Aalto egy folyó kanyarulatait idéző üvegvázája vagy Simon Karkov Norm69 névre keresztelt fehér lámpája is a skandináv életérzés gyönyörű példái.Anyagok, formák és minták
 

A helyiségek világos, többnyire fehér színeit a kiegészítők – úgy, mint a textilek, a dekorációk és a használati tárgyak színességével változatos, kreatív formavilágával próbálják ellensúlyozni.  A skandináv életstílust színes mintás textilek – pöttyös, csíkos, nagyobb fekete-fehér vagy élénk minták, pasztell árnyalatok uralják. Az egyik leghíresebb tervező ezen a területen a finn Marimekko – „Kippis” és „Kaiku” motívumai legendás hírűek. A skandináv design másik nagy mestere a dán GreenGate. A romantikus, elegáns és rusztikus stílusjegyeket mutató porcelán, kerámia és textil termékei mindenki szívét megdobogtatják.


Skandináv stílusú termékek megtalálhatóak 
a  Skandi Trend webáruházban 
és Budaörsön a Hegyalja utcai 16. szám alatti Skandi Trend üzletben.
- GreenGate, Bloomingville, Ib Laursen, House Doctor, Nordal, Maileg - 

Skandináv stílusú termékajánlatok: