Lakberendezés webshop, vintage lakberendezés - Skandi Trend

Közeledik az almaszezon

Az őszt talán a színei, a hangulata miatt szeretjük leginkább.... Túrázni, óriási sétákat tenni ebben az időszakban a legjobb dolog. Az őszi erdő, a természet változása, a színek sokasága szinte mindenkit elvarázsol.... 




Kinek mi jut eszébe az őszről? A gyerekeknek valószínűleg első blikkre talán az iskola, az új tanév kezdése ugrik be... Persze ott vannak még az igazi őszi örömök is,, mint a gesztenyeszedés és a színes levelekben ugrálás....Ismerős az érzés? Természetesen a felnőttek is megtalálhatják az ősz szépségeit. Gondoljunk csak a tobzódó őszi színekre, a zamatos őszi gyümölcsökre és az ezekből készült ínycsiklandó őszi ízekre.....



Az alma sokunk kedvenc gyümölcse. Ízletes magában, kompótban is, de leginkább talán egy finom almás sütemény képében tudjuk elképzelni..... Az almás piték sütésének óriási hagyománya van. Édes ízükkel, ínycsiklandó illatukkal mindenkit levesznek a lábukról. 

Egy jó recept és egy jó pitesütőtál garantálja a sikeres 
almás pite elkészítését. Mi mindkettőt tudunk ajánlani Neked!  

Kiváló minőségű porcelán pite sütőtálakat 
a Skandi Trend  webáruházban találsz!

Kiváló recepteket pedig a http://www.konyhatunderleszek.hu/ 
oldalon találsz!



 
A mi ajánlatunk mára Gantner Klári - a Konyhatündérleszek blog háziasszonyának receptje, amely két változatban - sima és morzsás tésztával is elkészíthető. A neve: "Bolondbiztos almás pite". (konyhatunderleszek.hu)

Lássuk hát a receptet!

Hozzávalók  (30×40 cm-es tepsihez):
a tésztához
  • 300 g liszt
  • 150 g vaj
  • 2 ek tejföl
  • csipetnyi só
  • 1 ek cukor (elhagyható)
  • ha kell 1-2 kiskanál hideg víz
  • tojás a kenéshez
A hozzávalókat alaposan összedolgozom. Kezdetben teljesen reménytelennek fog tűnni a dolog, de néhány kitartó gyurmázás után bizony összeáll a tészta. Késes mixerben is össze lehet keverni, így sokkal könnyebb. Ha ragad még egy kicsit (a tejföl lehet vizesebb, ezt nehéz kiszámolni), kevés liszttel lehet javítani az állagán. Ha nagyon nem akaródzik neki összeállni (ez azért elég ritka) 1-2 kiskanál víz segít a dolgon. A tésztát folpackba csomagoljuk és kicsit hagyjuk hűtőben még jobban összeérni. Akár egy napig is lehet hagyni, de vedd figyelembe, hogy a vaj ennyi idő alatt megdermed, ezért a tervezett nyújtás előtt jó fél órával célszerű kivenni. 

A töltelékhez:
  • min. 1 kg alma
  • cukor, fahéj, vanília ízlés szerint
  • 3 ek búzadara (elhagyható)
Amíg a tészta pihen, az almát meghámozom (szerintem csúnya dolog héjat tenni almás sütibe), és lereszelem. Érdemes édes, lédús almát választani, mint például a jonagold, egyrészt mert nagyon puhává sül majd össze, másrészt nem kell annyi cukor hozzá, inkább az alma természetes íze dominál majd. Ha nagyon sok a leve, ki lehet nyomkodni, vagy búzadarát keverni hozzá. Ez a pite úgy finom, ha jó sok alma van benne, akár 2-3 centi réteg is lehet a tésztalapok között, de ez ízlés kérdése. Hozzákeverem még a fahéjat, cukrot, amennyit kell (érdemes közben kóstolni). 


A tésztát két részre osztom. Ha teljesen be akarom fedni a pitét, akkor az egyik fele lehet egy hajszállal több (így pereme is lesz oldalt), ha csak rácsozni szeretném a tetejét, akkor 2/3 – 1/3 arányban osztom ketté. Kinyújtom az egyiket nagyjából fél centi vastagra és a tepsibe teszem. Vajazni nem kell, a tésztában van annyi vaj, hogy nem fog leragadni. Ráteszem a tölteléket, elsimítom, és jöhet a következő tésztaréteg kinyújtva (illetve rácsnál kinyújtva és felcsíkozva). Egy villával megszurkálom, majd lekenem tojással, és mehet a sütőbe, 160 fokra 30-40 percre (a töltelék vastagságától is függ). Ha a tészta aranybarna (mint a képen), akkor van kész. Kicsit várni kell, hogy kigőzölögje magát, utána szépen vágható. Porcukrozni ér, vaníliafagyi használata is megengedett fogyasztáskor. 




A morzsás variáció:

Ebben az esetben is érdemes az egész tésztát elkészíteni, és vagy kétszer akkora sütit sütni, vagy a fél tésztát eltenni a fagyasztóba egy másik alkalomra (1 hónapig biztosan eláll).
Ennek a verziónak morzsás a teteje. Az alján ugyanúgy tészta van, a töltelék is a fenti recept, csak a teteje más.  A morzsához (a fenti tepsiméretet alapul véve) szükséges 50 g vaj, 1 ek cukor, és kb 5 ek liszt. A vajat morzsold szét kézzelv vagy a késes aprítóban, a cukorral együtt. Apránként add hozzá a lisztet, míg morzsás nem lesz. Nem számít, hogy egyenletes legyen, csak ne álljon össze egy tésztagombóccá az egész.
A morzsát ízesíteni is lehet fahéjjal, vaníliával, darált dióval, mandulával, vagy más jellegű pite esetén kakaóporral. A kész morzsát a sütire szórom, és ezzel együtt megsütöm. Ha a morzsa aranybarna, kész van.